חיוכים מעידים על המצב הרגשי של המחייך. חיוכים עשויים להעיד על מצב רוח טוב ויכולה להיות להם השפעה ארוכת טווח על המחייך. הם גם יכולים לעזור לתפוס טרמפים, או גם בצד השלילי לסמן חוסר דומיננטיות וכניעות. מחקר חדש בחן האם חיוכים של מנהיגים משקפים את הערכים האידיאלים של החברה או המדינה עליה הם ממונים רוצה להציג.
מדינות שונות מדגישות ערכים משתנים. למשל, בארה”ב ובמידה גדולה במערב יש דגש על ערכים אינדיבידואליסטים, בעוד במדינות מזרח אסיה הדגש הוא על קולקטיביזם. הערכים הללו באים לידי ביטוי ברגשות שאנשים מבטאים במדינות הללו. האמריקאים מדגישים רגשות חיוביים בעוצמות גבוהות בעוד אנשים ממדינות כמו סין והונג קונג שמים דגש על רגשות חיוביים אבל בעוצמות נמוכות יותר כמו שלווה ורוגע. הערכים והרגשות הללו באים לידי ביטוי בתוצרים שונים של החברה כמו ספרים, שירים, פרסומות וכו’.
אחד האמצעים הברורים לראות את ההבדלים הבין תרבותיים הללו הוא בניתוח הבעות הפנים של האנשים ומי יותר טוב מלייצג את האנשים במדינה מאשר המנהיגים שלה? לשם כך בחנו החוקרים בסדרה של שלושה מחקרים את החיוכים של מנהיגים מארה”ב, סין ומדינות נוספות (ישראל לא כלולה לצערנו במדגם).
המחקר הראשון השווה את הבעות הפנים של נשיאים, חברים בקבינט, בכירים אחרים בממשל, וכן מנכ”לים בכירים ונשיאים של אוניברסיטאות בארה”ב וסין (98 ו-91 בהתאמה). החוקרים התבססו על השיטה הבדוקה ביותר לניתוח הבעות פנים שנקראת FACS ושפותחה על ידי הפסיכולוג פול אקמן. לאחר הניתוח הממצאים הראו שאמריקאים נוהגים לחייך יותר בתמונות והביעו גם חיוכים רחבים יותר (עוצמה גדולה יותר של חיוך) בהשוואה לסינים.
המחקר השני רצה לבדוק האם הבדלים בדרגה של המנהיגים משפיעים על סוג ועוצמת החיוך שלהם. הוא השווה בין מנכ”לים לחברות בגודל שונה, וגם בין נשיאי אוניברסיטאות יוקרתיות יותר ופחות. כמו כן הושוו מנהיגים נבחרים כדי לבדוק האם לתוצאות הבחירות יש השפעה על התוצאות. מכיוןן שבסין בכירי הממשל ממונים ולא נבחרים, ההשוואה הספציפית הזו נעשתה בין פוליטיקאים מארה”ב לאלו מטיוואן. גם כאן מצאו החוקרים שהאמריקאים חייכו חיוכים רחבים יותר ממקביליהם הסינים והטייואנים, כשפוליטיקאים אמריקאים חייכו פי 6.5 יותר חיוכים רחבים מהפוליטיקאים מטיוואן. בנוסף, לא היה הבדל בכמות החיוכים הרגועים (חוסר הבדל שנמצא גם במחקר הראשון) כתלות בדרגת הבכירות של המנהיג, או באם ניצח או הפסיד בבחירות.
המחקר השלישי השווה בין 10 מדינות כשהחוקרים רצו לראות האם המנהיגים של אותן מדינות משקפים את הערכים באותה מדינה. המדגם כלל 10 מדינות שהמנהיגים שלהן היו חברי פרלמנט מארה”ב, מקסיקו, צרפת, גרמניה, בריטניה, סין, הונג קונג, יפן, טיוואן ודרום קוריאה. בסך הכל קודדו 3,372 תמונות. כדי להעריך את מצב הרוח הלאומי נדגמו אנשים שנולדו במדינות הללו מאוניברסיטאות שונות והם מילאו שאלון שמעריך את עצמת הרגש שלהם. ככה נוצר מדד למידת ההתרגשות באותה מדינה. המדינות חולקו לכאלו שבהן האנשים מתרגשים, מתלהבים וחשים תחושות אופוריות, לעומת מדינות שהן רגועות ושלוות יותר.
התוצאות הראו שבמדינות שבהם אזרחים מהשורה מביעים התרגשות רבה, ככה גם המנהיגים שלהם נראו בתמונות לפי ניתוח החיוכים שלהם. אלו הן רוב המדינות המערביות כמו ארה”ב ומדינות אירופה וכן דרום קוריאה. במדינות השלוות והשקטות יותר המנהיגים הראו יותר חיוכים בעוצמה נמוכה. אלו הן מדינות מזרח אסיה (למעט דרום קוריאה) ומקסיקו. עם זאת, שתי המדינות שמנהיגים הראו את מספר החיוכים השלווים יותר כללו גם את גרמניה וצרפת כך שהתמונה לגבי חיוכים רגועים פחות ברורה.
כל הממצאים הללו מראים שמנהיגים מבטאים את הערכים של המדינה אותה הם משרתים במיוחד כשמדובר במדינה עם מצב רוח חיובי שבה גם המנהיגים שלהם יהיו חייכנים. החוקרים הראו שמידת הדגש במדינה על הגשמה עצמית ואינדיבידואליזם הייתה מנבא טוב לעוצמת החיוכים, כשבמדינות שבהן בולטת החשיבות של טובת הכלל החיוכים היו חלשים ורגועים יותר. מכיוון שהמדגמים במחקר לא כללו את ישראל ניתן רק להעריך מה היו התוצאות אצלנו לו ישראל הייתה חלק מהמחקר. האם הפתיחות הישראלית והדגש הגדול על חשיבות הפרט בא לידי ביטוי בחיוכים רחבים יותר של ראש הממשלה ובכירים אחרים במדינה? האם החיוכים של מנהיגי עבר כשישראל הייתה יותר סוציאליסטית היו חלשים יותר? זה נושא מעניין לבחינה ואולי מישהו ירים את הכפפה.
תגובות
ומה עם חיוכים מזויפים של מנהיגים? ובכלל, מתעוררת השאלה מי מחקה את מי? הפוליטיקאים את הציבור או ההפך?
חיוכים מזויפים זו שאלה נפרדת ואכן מעניינת אבל כאן בדקו חיוכים אמיתיים. לגבי מה משפיע על מה זו שאלה טובה שאין תשובה חד משמעית לפי המחקר הזה שהוא מתאמי כמובן, אבל הייתי חושב שהמנהיגים יותר מושפעים מהנורמות כי הם גדלו במדינה. קשה לי להאמין שכל המנהיגים מאותה מדינה "סינכרנו" ביניהם איך לחייך ואני מניח שאפשר גם לבדוק שמנהיגי עבר חייכו בצורה דומה.
גיל תודה. עם זאת, יש לי חשד שחיוכים של פוליטיקאים, איך לומר בעדינות, לא תמיד כנים. אני גם מתרשם (רק מתרשם) שבעבר מנהיגים פחות חייכו מאשר היום. לדעתי, זה מתבטא גם בתמונות של אנשים רגילים כמונו, למשל בתמונות מחזור של סיום לימודים, קורסים וכו'.
כן, זה ברור וכמו שכתבתי בסוף, שווה בהחלט להשוות לעבר. עם זאת, אל תשכח שההשוואות הן בין תרבותיות ושם מוצאים את ההבדלים. וזה נכון שחייכו פחות בכלל אבל כמו שכתבתי בעבר (שמתי לינקים בהתחלה) מוצאים השפעות ארוכות טווח של מי שחייך לעומת מי שלא בתמונות מחזור או כרטיסי בייסבול משנות ה40 וה50.
ועוד שאלה ובקשה:
בקשה – האם תוכל לשלוח אלי את המחקר המלא, אם יש לך אותו בפורמט דיגיטלי?
שאלה – האם הישוו חיוכים של מנהיגים שהצליחו לנצח מול כאלה שנכשלו, בין אם בבחירות ובין אם כאלה שנחשבו מוצלחים על ידי בני עמם?
היי מאיר, מייד שולח לך וכן, השוו בין אלו שהצליחו לבין אלו שנכשלו כמו גם למשל מאוניברסיטאות ברמות שונות.