חיוך כאמצעי בטיחות בדרכים

חיוך הוא אחד האמצעים היעילים להפחתת מתחים בין אנשים ולסמן לצד השני שהכל בסדר, ואין שום סכנה מצד האדם המחייך. יש לא מעט מחקרים שעסקו בהשפעות של חיוך, כולל מחקרים שמראים שחיוכים יכולים לנבא מי יתגרש בעתיד, את תוחלת החיים של האדם, את שביעות הרצון מהקשרים החברתיים שלו, ואפילו מי ינצח בקרב. מחקר חדש בוחן את החשיבות של חיוך להקטנת סיכוני תעבורה.

המחקר מתמקד במעברי חצייה והנכונות של נהגים לעצור לפניהם. למרות שמבחינה חוקית נהגים צריכים לעצור לפני מעבר חצייה לא כולם עושים את זה. באירופה למשל (המחקר נעשה בצרפת) 8000 אנשים נהרגים באירופה במעברי חצייה, כרבע מהם הולכי רגל. לא מצאתי סטטיסטיקות מדויקות מישראל, אבל בשליש מתאונות הדרכים נפגעים הולכי רגל נפגעים ו-80% מתרחשים במעברי חצייה.

חלק מהבעייה נעוץ בנהגים אגרסיביים שלא מצייתים לחוקי התנועה ולא עוצרים להולכי רגל כחוק. האם יש דרך לגרום להם לעצור? האם חיוך יכול לעזור? ידוע שאנשים הנתקלים באדם מחייך מחזיקים בדיעה חיובית יותר כלפיו, ומה שאולי חשוב יותר, מצב הרוח שלהם נעשה טוב יותר. האם חיוך יכול לפיכך לרכך נהגים ולגרום להם לנסוע בזהירות גדולה יותר והאם יהיה הבדל ביחס שלהם לנשים ולגברים?

מה שעשו החוקרים היה מחקר שטח שבו שני מתנדבים ושתי מתנדבות עמדו במעבר חצייה באמצע עיירה בצרפת וחיכו שמכוניות יעברו. כשמכונית התקרבה למעבר המתנדבים (שהיו סטודנטים) הסתכלו לנהג או נהגת בעיניים וחייכו או שמרו על הבעת פנים נייטרלית. אם הנהג עצר הם חצו את הכביש, הלכו 10 שניות על המדרכה וחזרו שוב למעבר חצייה לבצע שוב את הניסוי. הנבדקים חייכו או לא לעשרה נהגים לסירוגין. המדגם כלל 1600 מכוניות.

תוצאות המחקר הראו שבתנאי הבקרה, כשלא מחייכים לנהגים, בערך 50% מהנהגים עוצרים. לעומת זאת, כשאחד הנסיינים חייך הנהגים עצרו ב63% מהמקרים. בנוסף, נהגים עוצרים יותר לאישה מחייכת מאשר גבר מחייך ונהגים גברים עוצרים יותר לאישה, בעוד נהגות עצרו במידה שווה לגבר או לאישה.

מחקר המשך בדק האם התוצאות משוחזרות גם במקום שאין בו מעבר חצייה. הנסיינים הלכו על מדרכה עד שהופיעה מולם מכונית, לאחר מכן עצרו ועשו עצמם כמוכנים לחצות את הכביש על ידי שהניחו רגל אחת על הכביש. בחצי מהמקרים הם חייכו ובחצי לא וכמו קודם היו שני נסיינים גברים ושתי נשים.

בעוד באופן כללי נהגים עצרו הרבה פחות מאשר בניסוי הראשון, דפוס ההתנהגות שלהם היה דומה למדי. יותר נהגים עצרו כשחייכו אליהם והיו יותר עצירות של נהגות מנהגים. נהגים גם עצרו יותר לאישה המחייכת מאשר לגבר בדיוק כמו כשיש מעבר חצייה.

מחקר שלישי בחן את ההשפעה של החיוך מעבר למתן זכות קדימה להולכי רגל. אם חיוך גורם לאנשים למצב רוח טוב אולי מצב הרוח הטוב שלהם ימשך גם אחרי שהולכי הרגל חצו את הכביש? כדי לבחון את הנושא התמקדו החוקרים במהירות הנסיעה של הנהגים אחרי עצירה להולך רגל. הניסוי הזה כלל רק הולכת רגל אחת ו-86 מכוניות (רק מכוניות שעצרו נכללו במחקר). כמו קודם, למחצית מהנהגים ההולכת רגל חייכה ולמחצית השנייה היא שמרה על הבעת פנים נייטרלית. נסיינית אחרת עמדה במרחק 40 מטר מהמכונית ומדדה את מהירות הנסיעה של המכונית לאחר שעצרה.

תוצאות המחקר הזה הראו שאכן, נהגים שחייכו אליהם נסעו במהירות נמוכה יותר לאחר חציית הכביש על ידי האישה בהשוואה לנהגים שלא חייכו אליהם. לא היה הבדל בין נהגים לנהגות במהירות לאחר העצירה. החוקרים מפרשים את ההאטה במהירות לכך שהנהגים היו במצב רוח טוב יותר אם כי הסברים נוספים אפשריים. יתכן למשל שהחיוך גורם להסחה גדולה יותר של הנהג, או שנהגים (לפחות הגברים) האטו במחשבה שאולי הבחורה מעוניינת בהם ויצא להם מזה משהו.

העובדה שנהגים גברים עוצרים יותר לנשים מחייכות אינה מפתיעה אם לוקחים בחשבון שנשים מסמנות לגברים שהן מעוניינות בהן על ידי חיוכים וצחוק, בעוד עבור הנשים חיוך של גבר פחות רלוונטי מחוש ההומור שלו (את ההסברים בראי תאוריית הברירה המינית והחשיבות הגדולה יותר לחיוך עבור נשים כאמצעי להבעת עניין בבן זוג ראו כאן, פה, ושם). מחקר שנעשה בעבר גם גילה שנהגים עצרו יותר לנשים שתפסו טרמפ יותר כאשר הנשים חייכו בהשוואה לגברים.

בכל אופן, נראה שחיוך במעבר חצייה יכול לעזור להולך הרגל לחצות בביטחה את הכביש. כמובן שהדבר מוגבל רק למקומות בהם מהירות הנסיעה נמוכה למדי כך שהנהג יכול לראות את הבעת הפנים של הולך הרגל. המחקר מצטרף למחקרים אחרים שמראים שאפילו רק נעיצת מבט לנהג בעיניים תורמת לעצירה שלו במעברי חצייה. בגדול, המחקר הזה הוא חלק ממחקרים שמצביעים על החשיבות הרבה של התנהגות בלתי מילולית על התנהגויות של אנשים.

פרסם תגובה או השאר עקבות: Trackback URL.

תגובות

  • Ron  ביום 05/01/2016 בשעה 2:44 pm

    מעניין, תודה.
    אשמח אם תוכל לפרסם את המקור בעתיד, לפעמים מעניין לעיין בו (כמו גם לדעת מי ערך את המחקר)

    • גיל  ביום 05/01/2016 בשעה 2:48 pm

      דווקא המקור כן מופיע בפוסט בלינק של ה"מחקר", כמו בכל פוסט אחר שבו מופיעים מחקרים.

  • a  ביום 05/03/2016 בשעה 7:11 pm

    ד"ר, כתבת שאין שום סכנה מצד האדם המחייך ואילו ב 2013 פרסמת מאמר שכותרתו "לוחמים ב – UFC שמחייכים לפני הקרב מפסידים יותר"..
    מהקריאה של המאמר מ 2013 הבנתי שחיוך משדר חוסר דומיננטיות, במידה מסוימת זה יכול לפגוע לך בסטטוס ולכן בסיכויי הרבייה.
    הסיכון פה הוא גדול.
    גם אם הנתונים מהמחקר מ 2013 אינם חד משמעיים, ישנו סיכון בלחייך במצבים חברתיים בהם אתה מנסה להשיג עליונות בכדי לזכות בבת זוג. הסיכון נובע מהספק, ואילו בהבעת פנים רצינית באופן קבוע אין כל סיכון. במקרה הטוב ביותר תזכה בעליונות חברתית על פני המחייכים ובמקרה הגרוע ביותר, לא יקרה כלום.
    בנושא אחר, הזכרת את שאלת התפתחות החיוך האמיתי והמזוייף.. לפי מה שהבנתי חיוך אמיתי רואים בעיניים וחיוך מזוייף בלסת ובפה, מכאן נובעת העובדה שאנשים טועים בקוראם לחיוך של הפה "חיוך" ולכן כשהם קוראים על השפעות חיוביות של חיוך הם טועים לחשוב שזה כולל את חיוך הפה (המזוייף) כאשר למען האמת חיוך אמיתי יהיה כיווץ של העיניים אף ללא פתיחה של הפה מה שישמור את הסטטוס החברתי גבוה ולא ישדר חוסר דומיננטיות.
    עוד באותו עניין, האם ישנו מחקר על כיווץ העיניים בראי האבולוציה? חיוך אמיתי, מבט תוקפני, מבט מהורהר, כל הבעות הפנים ה"חיוביות" הללו (חיוביות במובן של סטטוס מיני), כוללות את כיווץ העיניים.. הצעה אפשית להסבר היא שמחוות כיווץ העיניים גורמת להגבלה זמנית באפשרות להתגונן (פחות שדה ראיה) ורק מי שחזק יכול להרשות לעצמו את המחווה הזאת.

    • גיל  ביום 05/03/2016 בשעה 7:23 pm

      א, לא הייתי קורא לחיוך לפני הקרב כסכנה כי אותו לוחם מחייך לא הולך להפגע בצורה משמעותית מהחיוך עצמו. זה שהוא מפסיד בקרב והחיוך מנבא את זה לא אומר שעצם החיוך גרם להפסד אלא יותר סביר שהוא פחות דומיננטי ואגרסיבי ויותר כנוע וזה מה שגורמ הן לחיוך והן להפסד (בממוצע).

      לא כל חיוך מסמן כניעה אגב ולכן באמת אין בו לרוב סיכון. עם זאת, אני מסכים שלפעמים חיוך במקום לא נכון יכול לגרום לנזק אם מי שמחייכים מולו חושב שיש בזה משהו מזלזל למשל.

      אכן יש הבדל בין החיוך האמיתי למזויף כשבכל אחד מהם מופעלים שרירים אחרים. פול אקמן מיפה את כל השרירים של הפנים וההבעות שמופעלות בכל הבעה והוא הסטנדרט שלפיו מנתחים חיוכים. זה אכן לא תמיד קל לזהות חיוכים אמיתיים.

      יש לא מעט מחקרים על כיווץ העיניים כולל הסברים אבולוציוניים לנושא. התיזה המרכזית היא שזה נובע מניסיון לצמצם את מרחב הראייה ולהתרכז במשהו שעומד לפניך שיכול להיות הרבה פעמים איום של מישהו.

      • a  ביום 05/03/2016 בשעה 9:48 pm

        אכן, הסיכון כמו שאמרת נובע מהבעת חוסר דומיננטיות..
        השאלה שלי היא האם אפשר להשתמש בזה בצורה מעשית ולהגביר אטראקטיביות מינית על ידי הפחתה במספר החיוכים בסיטואציות חברתיות?

      • גיל  ביום 05/03/2016 בשעה 10:47 pm

        להפך, יותר חיוכים יעזרו במיוחד אם אתה אישה.

      • a  ביום 06/03/2016 בשעה 8:15 am

        ואם אתה גבר, מומלץ להמעיט בחיוכים?
        ורציתי לשאול עוד דבר, האם יש מחקרים שבודקים את התגובה של בני אדם לחיות שמחייכות ולהיפך את התגובה של חיות לבני אדם שמחייכים?

טרקבאקים

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: