שמי גיל גרינגרוז ואני ד"ר באנתרופולוגיה אבולוציונית מאוניברסיטת ניו מקסיקו, ותואר שני בסטטיסטיקה. עיקר ההתמחות שלי הוא פסיכולוגיה אבולוציונית ואקולוגיה אבולוציונית התנהגותית והדוקטורט שלי עסק באבולוציה של חוש ההומור והצחוק. כרגע אני חבר סגל במחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטת אבריסטווית' (Aberystwyth) בווילס. אתר הבית שלי נמצא כאן. יש לי גם בלוג באנגלית באתר של Psychology Today שעוסק בסקירת מחקרים בנושא הומור וצחוק. אפשר למצוא אותו פה.
הבלוג הוא בלוג מדעי ועוסק בעיקר במחקרים שנוגעים להשפעות אבולוציוניות שונות על בני אדם במשמעותם הרחבה. בנוסף, הבלוג עוסק בספקנות ומדע באופן כללי. אחת מהמטרות שלי היא לקדם את החשיבה המדעית ולעורר דיון בנושאים שונים מנקודת מבט מדעית, גם אם הם שנויים במחלוקת או נחשבים לטאבו (הבדלים ביולוגיים בין המינים, שורשים אבולוציוניים של האונס, המדעיות של הפסיכולוגיה הקלינית וכו').
פניות אישיות ניתן לכתוב דרך הקישור כתבו אליי בצד ימין של הבלוג.
תגובות
בלוג מעולה ופוסטים מאוד מעניינים. יישר כוח.
מעניין!
תודה אסף!
כל הכבוד על המאמץ והיוזמה, מאמרים מאוד מעניינים ונותנים הרבה חומר למחשבה..
יופי של חומרים
לשלוח אליי
מעניין אותי מאוד
תודה, פנינה, מקווה שתהני.
עכשיו גיליתי שחיכיתי לשווא
הייתי צריכה רק לסמן v כדי לקבל מחומריך
היפים אם כי הגעתי לקרוא בלי המייל
אך נוחיותר, לא?
החומר מרתק כתוב קוהרנטיוידידותי
תודה, פנינה, עדיף מאוחר מאשר אף פעם.
אני עוקבת אחרי הבלוג שלך כבר יותר מ-3 שנים ורק עכשיו גיליתי שאפשר לקבל התרעה למייל 🙂
עדיף מאוחר מאשר אף פעם 🙂
אחד האתרים המרתקים הקיימים היום ברשת, אם לא המרתק שבהם. גיליתי רק לאחרונה, מצד אחד מצטער שפספסתי שנים של עניין, מצד שני שמח על האוצר שיש לי לקרוא ולהדביק. סימנתי לקבל התראות בדוא"ל למרות שפתוח אצלי כאתר הבית.
שרון, עדיף מאוחר מאשר אף פעם 🙂
וואי גיל , איזה אתר מרשים ומחקרים מעניינים !
כייף שאנשים כמוך מקשטים את כדור הארץ שלנו שנראה שהוא בדרכו לאבדון..
תודה, תהילה.
חמוד מאד הדוד טוביה
בלוג מדהים . ישר כוח !
גיל יקר. תודה. תודה. תודה.
תודה, מיכל למרות שאני לא בטוח על מה התודות 🙂
על התכנים המדהימים בעברית כמובן
בלוג מצויין ואיכותי. אשמח להתעדכן על חומרים
תודה, מיכל.
כל הכבוד. צריך שוליה?
שלומי, באקדמיה תמיד צריך שוליה.
הייתי מעוניינת שתנתח את חוש ההומור שלי , מורכב,פסיכי לעיתים,מפתיע,חד ומשעשע 🙂 מהיכן זה בעצם מגיע אם לרוב אני חווה דיכאון וחוויות לא נעימות בחיי
היי נעמה, אני מניח שאת צוחקת אבל רק למקרה שלא, אני לא עוסק בניתוחים מהסוג הזה.
יופי של בלוג.מצאתי עצמי קורא בשקיקה עד השעות המאוחרות של הלילה.
תודה ליאור, אתה יכול להרשם גם לעידכונים ברסס או באימייל.
גיליתי ממש במקרה, ושקעתי לגמרי בקריאה. קשה לי לתאר את רמות העניין הגבוהות שלי כרגע.
תודה נעמה, אני שמח שאת נהנית. תמיד טוב לשמוע שקוראים מוצאים את הבלוג שלי מעניין.
הגעתי במקרה לאחד הפרסומים ואשמח לקבל פרסומים חדשים למייל (:
שירי, לאלו פירסומים את מתכוונת? אם את מתכוונת לפוסטים פה בבלוג, יש בצד ימין לינק להרשמה לבלוג כך שכל פעם שמתפרסם פוסט חדש תוכלי לקבל אותו לאימייל. את יכולה גם להרשם לרידר אם את משתמשת באחד כזה.
פעם שניה שאני כאן. עצרתי לשבח ולהלל.
יופי של בלוג.
תודה, יונת קריאה.
לא זוכר איך הגעתי לכאן מלכתחילה, אבל אני נהנה כל פעם. תודה רבה.
תודה רבה על הבלוג, למדתי ממנו רבות על המניעים של גברים ונשים
.
תענוג לקרוא, תודה !
הי, במסגרת לימודי- אני מנסה לבחון הסברים להבדלים בתוחלת החיים בין נשים וגברים. האם אתה יכול להפנות אותי למקורות מתאימים? תודה לך שלומית
שלומית, כתבתי כמה פוסטים בנושא הזה ואת יכולה לערוך חיפוש על המילים תוחלת חיים בצד ימין. מלבד זאת, אין תחליף לחיפוש מעמיק במאגרי מידע אקדמיים. יש שפע מחקרים בנושא הזה.
שלום גיל, קיבלתי המלצה על הבלוג שלך,
ובהחלט מצאתי אותו מעניין, במיוחד את המאמר הנוגע לסטיב ג'ובס…
תודה.
תודה. מקווה שתמשיך להנות ממנו.
הבלוג שלך נמצא אצלי במועדפים כבר תקופה, וסוף סוף מצאתי זמן לקרוא בו.
מעניין וקריא מאוד.
תודה אור.
הי גיל, בלוג מדהים! יש מספר רשומות בנושא "הודאות שווא" שיכולות לעזור לי מאוד בעבודה הסמינריונית שלי. האם הרשומות הללו פורסמו כמאמרים? לא הצלחתי למצוא היכן. האם תואיל לעזור לי בעניין?
יעל, כל רשומה כזו מתבססת על מחקרים שמופיעים בלינקים בתוך הרשומה. את יכולה פשוט להקליק עליהם וזה יוביל אותך לתקציר של המאמר או למאמר השלם.
וואו!! גיליתי את הבלוג לפני שעה, הגעתי אליו דרך חיפוש בגוגל על פסיכוליגיה אבולוציונית ו…בול! הולך להיות לי לילה ארוך של קריאה מרתקת (:
גיל תודה רבה על כל החומר המצוין
תהנה, אור.
מה אתה אומר על מחקרים חדשים שמראים שאין באמת כל-כך הרבה הבדלים בין נשים לגברים, למרות מה שנראה לנו?
לדוגמה:
http://www.themarker.com/magazine/1.1657618
http://www.haaretz.co.il/magazine/.premium-1.22493
יאיר, אלו לא מחקרים אלא דיעה שמונעת מאג'נדה מסוימת שכל מטרה להראות שהבדלים ביולוגיים לא קיימים. אני דווקא מסכים איתך על חלק גדול מהדברים אבל הצורה שבה היה מייצגת את פני המחקרים בתחום והמניפולציות שהיא עורכת על דברים של אחרים מצביעה על אג'נדה ברורה. אתה יכול לקרוא את חילופי הדברים שהיו בינינו בעבר כאן: https://greengross.wordpress.com/2010/06/08/%D7%90%D7%91%D7%95%D7%9C%D7%95%D7%A6%D7%99%D7%94-%D7%A2%D7%93%D7%99%D7%99%D7%9F-%D7%9C%D7%90-%D7%A8%D7%9C%D7%95%D7%95%D7%A0%D7%98%D7%99%D7%AA-%D7%9C%D7%94%D7%91%D7%93%D7%9C%D7%99%D7%9D-%D7%91%D7%99/
תודה על התשובה. להבנתי (המוגבלת) היא לא אומרת שהבדלים ביולוגיים בין גברים לנשים לא קיימים, אלא שאין "מוח נשי" ו"מוח גברי". מה שכן יש כל מיני תכונות שבממוצע נמצאות יותר אצל גברים או נשים אבל לא יותר מזה, בניגוד למה שמקובל לחשוב בימינו אנו….
הכל תלוי בהגדרות של מוח נשי ומוח גברי. אף אחד לא טוען שלגברים ונשים יש מוח שהוא שונה לגמרי אחד מהשני. מה שיש זה נטיות ממוצעות כמו שאמרת שבאות לידי ביטוי במגוון תחומים ובחלקם מקורם ביולוגי. שים לב אגב שהעובדה שמוחות הם גמישים ומשתנים במהלך החיים לא אומר שאין עדיין הבדלים די קבועים בין מוח גברי לנשי שנשארים לאורך כל החיים. התחושה שלי היא שהיא ממזערת את ההבדלים הללו ומנסה לטעון שהם לא ממש קיימים, אבל כפי שאתה יכול לראות ממאות מחקרים שסקרתי, יש הבדלים רבים בצורה שבה גברים ונשים חושבים בממוצע. אני גם חושב שהיא תוקפת איש קש ותאורים פופולאריים של מחקרים שמצביעים על הבדלים בין המינים שבעיתונים מתארים כדיכוטומיה, אבל מתעלמת מממה שמחקרים אומרים באמת. זו צורה מאוד בעייתית לתקוף מחקרים בלי להתייחס אליהם ישירות. אתה יכול לראות מהדו שיח שלנו איך במניפולציות ועיוותים של דברים שאמרתי מציגים עמדה קיצונית שקל מאוד לתקוף.
אחד משלושת הבלוגים היחידים ברשת שמעניין ואעקוב אחריו.
היות ולא ניתן לבקש מעקב בלי לכתוב משהו… אוסיף משלי לשיג ושיח: מהו התהליך (האבולוציוני?) של הטמעת המידע והמסקנה בקרב מי שצריך, כלומר איך מחקר אקדמי מעניין הופך ממעניין לאפקטיבי בבית המשפט, שהרי מרבית שופטי בית המשפט, לא רק שלא קוראים ביוזמתם, אלא, גם, כשמומחה מגיע כעד, וגם אם מסקנותיו יגובו והקהילה המדעית תאמצן, הרי שבית המשפט לא בהכרח מסכים שיבלבלו אותו עם עובדות.. ראה לאחרונה, מאבק איתנים להשתקת דיעה של מומחית פתלוגית בעניין זדורוב מהמכון לרפואה משפטית שמסרבת לתת לפרקליטות מה שדורשים ממנה ונצמדת לאמת המדעית ולכן נענשת ע"י המדינה….כאן זה כבר לא השתלת זכרון, אלא השתלת מידע כוזב, השתקת ידע וסירוס האמת. אם לכך מוכנים בפרקליטות ובבימ"ש, אז הסיכוי שיאמצו גישה ביוזמתם, בלי שיכריחו אותם – קלושים… תגובה מייאשת לא? סליחה, אבל מייאש לראות את המרחק בין המדע למשפט, בין האמת והצדק למשפט (מאמר כזה, שמדבר על המרחק בין מדע למשפט יש לפרופ' בועז סנג'רו).
תשאל את זה את השופטים.
כותב מעולה ומדויק לפחות ממה שידוע לי, וגם כיף לראות לקרוא סוף סוף את הצד שמאיר את הפסיכולוגיה לכיוון המטפל שיהיה נכון לרפואת הנפש.
יישר כח
בלוג מעולה, כתוב בצורה פשוטה ומעביר טענות בצורה מושכלת. רק לא הבנתי, 1. אם באמת הייתה אבולציה מלאה, למה התפתחו כאלה סוגים של אבולציות "ציידים-מלקטות" ולא סוגים אחרים? 2. לפי האובלוציה כיצד התפתחו זכר ונקבה? זה נראה כאילו טענו "אקסיומה" ואותה מפתחים לאור הממצאים.
בועז, לא ברור לי מה זה אבולוציה מלאה ומה זה סוגים של אבולוציות. נראה לי שאתה די חדש לנושא של אבולוציה ולכן הייתי ממליץ לקרוא ספר על הנושא. אתה יכול לראות ברשימת הקריאה שלי המלצות על ספרים בעברית שמסבירים אבולוציה מצוין.
מעניין
מרתק
בלוג מסקרן.
מצער שאתה כבר לא כותב פה יותר כמו פעם.
אני מניח שהתעייפת או שמיצית 🙂
אכן מצער, אבל לפחות הוא (כותב הבלוג) עדיין כן. במקומות אחרים הוא עדיין משוחח ומגיב פה ושם.
עדיין, אם תסתכל על כל האתרים המומלצים באינטרנט, זה בלוג מצוין. הכותב מצליחל תהעמת עם רעיונות יחסית מורכבים למדי מעולם המדע הרבה יותר טוב ממני (לצורך ההשוואה). ראה למשל את הפוסט שבו הוא תוקף (בצורה יפה מאוד) את כלל הביסוס המדעי של הפסיכולוגיה הקלינית (בפוסט אחד) – https://greengross.wordpress.com/2010/01/29/%D7%97%D7%95%D7%A1%D7%A8-%D7%94%D7%9E%D7%93%D7%A2%D7%99%D7%95%D7%AA-%D7%A9%D7%9C-%D7%94%D7%A4%D7%A1%D7%99%D7%9B%D7%95%D7%9C%D7%95%D7%92%D7%99%D7%94-%D7%94%D7%A7%D7%9C%D7%99%D7%A0%D7%99%D7%AA/
החושב, גם אותך אני נורא אוהב לקרוא 🙂
תודה על המידע.