כיצד משפיעה מוסיקה רומנטית על הענות לחיזור של נשים?

מוסיקה היא אחד הדברים שמשפיעים בצורה העמוקה ביותר על בני אדם. מחקרים רבים (כמו המחקר הזה) מראים שמוסיקה מחווטת עמוק במוח, והעוצמה החוויתית שלה מקבילה במקרים רבים לסמים. היא מפעילה מרכזי עונג במוח, יכולה לגרום לאופוריה, ואנשים רבים לא יכולים לדמיין חיים בלעדיה. כתבתי בעבר על איך שירים מייצגים את התקופה שבה הם נכתבו, ואיך בחירת נושאי השירים או מילות השיר משקפות השפעות אבולוציוניות. נושאים כמו מין, בחירת בני זוג ורבייה נפוצים מאוד בקרב כותבי שירים. אני מתכוון בעתיד לכתוב פוסט נפרד על השורשים האבולוציוניים למוסיקה, נושא שזוכה לתשומת לב מחקרית ותאורטית רבה בשנים האחרונות אבל בינתיים אני רוצה לדבר על מחקר חדש שעוסק בהשפעות מוסיקה רומנטית על הענות לחיזור אצל נשים.

מוסיקה מפיקה מאנשים תגובות רגשיות רבות, חיוביות או שליליות, ומחקרים רבים מתעדים את ההשפעות הללו במצבים שונים. למשל, חשיפה לשירים עם מילים בעלות משמעות תוקפנית או אלימה יכולה להוביל למעשים אלימים מצד המאזינים. שירים רומנטיים הם בעלי השפעה מיוחדת. מחקר אחד מצא למשל, שהאזנה לשירים רומנטיים בזמן שיטוט בחנות גרמה לגברים, אבל לא לנשים, להוציא יותר כסף על קניות, בהשוואה לאלו שהאזינו לשירים לא רומנטיים או כשלא נוגנה מוסיקה בחנות.

המחקר הנוכחי בדק האם חשיפה לשירים עם מילים רומנטיות תגרום לנשים להענות יותר לחיזור של גבר. לשם כך זומנו 87 סטודנטיות רווקות, בגילאים 18-20, למחקר שעסק כביכול בנושא אחר לגמרי. כדי לקבוע מה נחשב שיר רומנטי ומה לא, סטודנטיות אחרות באותה קבוצת גיל נשאלו לגבי ההעדפות שלהן והן דירגו את מה שנחשב בעיניהן (או אוזניהן) לשיר הרומנטי ביותר שנכתב בצרפתית (המחקר נערך בצרפת). כמו כן הן דירגו מה נחשב בעיניהן שיר עם מחשבות נייטרליות שלא מעורר שום רגש. קבוצה נוספת של סטודנטיות הקשיבו לשירים הללו ודירגו אותן מבחינת רומנטיות וגם דירוג כללי של כמה הן אוהבות את השיר. למחקר נבחרו שני שירים, אחד רומנטי ואחד לא, שנחשבו לאהובים במידה שווה. כשירות לקהל הקוראים הגברי הנה השיר הרומנטי הנבחר:

בשלב הבא, הסטודנטיות שהוזמנו למחקר שעסק כביכול בהערכת מוצרים אורגניים, התקבלו במעבדה על ידי נסיינית משתפת פעולה. הנסיינית אמרה לנבדקות שהן צריכות להמתין למשתתף אחר שטרם הגיע למעבדה. הסטודנטיות חיכו במשך 3 דקות כשבזמן ההמתנה התנגן ברקע אחד משני השירים (רומנטי או לא), כשהבחירה איזה שיר לנגן נעשתה בצורה אקראית. לאחר ההמתנה נכנסה הנסיינית לחדר והודיעה לסטודנטית שהנבדק השני הגיע. הנבדק השני היה גם הוא משתף פעולה שנבחר מבין 12 גברים על פי מידת היופי החיצוני שלו (הוא היה המשתתף הממוצע ביותר מבחינת אטרקטיביות חיצונית). משתף הפעולה והסטודנטית דנו ביתרונות וחסרונות של מוצר אורגני מסוים במשך חמש דקות. חשוב לציין שמשתף הפעולה לא היה מודע למטרת הניסוי והונחה להשתמש באותם טיעונים בכל אחד מהדיונים שלו עם הסטודנטיות.

לאחר חמש דקות נכנסה הנסיינית משתפת הפעולה לחדר והודיעה להם שהניסוי הסתיים והם צריכים לחכות בחוץ למשך מספר דקות עד שהיא תחזור. במשך הזמן הזה הונחה משתף הפעולה לחייך, ולומר לסטודנטית: “שלום, שמי אנטון, אני חושב שאת מאוד נחמדה והייתי שמח לקבל את מספר הטלפון שלך”. המשתנה הנבדק היה אם הסטודנטית נתנה את מספר הטלפון שלה או לא. שניות אחדות לאחר מכן נכנסה הנסיינית לחדר והניסוי הסתיים.

תוצאות הניסוי היו חד משמעיות: 52% מהמשתתפות בניסוי שהאזינו לשיר הרומנטי נתנו לבחור את מספר הטלפון שלהן לעומת 28% בלבד מאלו שהאזינו למוסיקה הנייטרלית. זהו אפקט די גדול שמראה שמוסיקה יכולה להשפיע עמוקות על אלו שמאזינים לה. ידוע שמוסיקה גורמת לרגשות חיוביים ורגשות חיוביים מגדילים את הסיכוי להענות לחיזור, אבל זו הפעם הראשונה שנמצא קשר ישיר בין מוסיקה להענות כזו. האם המילים גרמו להטרמה של רגש חיובי, או שאולי מדובר במוסיקה עצמה, עדיין לא ברור.

למחקר יש גם השלכות אבולוציוניות. אחת ההשערות לגבי האבולוציה של מוסיקה היא שמוסיקה, בדיוק כמו הומור, משמשת גורם משיכה מיני מכיוון שמי שיוצר אותה מפגין אינטליגנציה גבוהה. מוסיקה היא מה שנקרא אינדיקטור מנטלי שנוצר בברירה מינית ולכן לא מפתיע אולי שגברים הם אלו שבעיקר כותבים את השירים הרומנטיים הגדולים ביותר, ונשים הן אלו שמגיבות אליו בצורה החיובית ביותר. במחקר הזה הסטודנט כמובן לא היה זה שכתב את השיר, אבל יתכן שהוא נהנה בצורה עקיפה מההשפעות של השיר הרומנטי. במובן הזה, לזמר בוודאי היו הצלחות רומנטיות מרשימות הרבה יותר, אבל העובדה שרק האזנה למוסיקה כזו משפיעה מאוד על אנשים בהקשר הרומנטי מראה עד כמה עמוקה ההשפעה שלה (לקריאה נוספת על התאוריה של האינדיקטורים המנטליים בהקשר של הומור ראו פה, כאן, ופה).

פרסם תגובה או השאר עקבות: Trackback URL.

תגובות

  • magusvulgaris  ביום 30/05/2012 בשעה 2:47 pm

    לא ברור האם למוזיקה רומנטית יש אפקט ייחודי מעבר להשפעה דרך goal priming ודרך השערת מצב רוח חיובי.

  • אבי  ביום 30/05/2012 בשעה 5:18 pm

    זה די ברור לי האמת. אני זוכר שאני הייתי משמיע מוזיקה רומנטית לבנות שהייתי מעוניין בהן וגם תוך כדי הקשר בשביל להשרות אינטימיות מסוימת. חברים שלי הרחיקו לכת ושמרו באוטו דיסק עם שירים מסויימים שנקרא בפיהם "מוזיקה לז*ונים".

  • הלה, סידני, אוסטרליה  ביום 30/05/2012 בשעה 8:01 pm

    טוב, מוכיח את תחושת הבטן שלי שאת כל החוקרים האבולוציונים מעניין רק דבר אחד (וזה לאו דווקא אבולוציה).
    אהוד מנור ז"ל סבר שיש קסם שנוצר בקשר בין המילים למנגינה. אני חושבת שהוא צדק; סה"כ הוא היה תמלילן, לא חוקר אבלוציוני….

    • גיל  ביום 30/05/2012 בשעה 8:12 pm

      האמת היא שזה לא מחקר שנעשה על בסיס אבולוציוני אלא יותר בקטע של רגשות חיוביים. הפרשנות האבולוציונית היא שלי. לי אגב נדמה שהמנגינה היא הגורם המשמעותי יותר ברוב המקרים.

  • תרצה הכטר  ביום 30/05/2012 בשעה 11:41 pm

    היה מעניין להשוות את האפקט של המוסיקה הרומנטית על היענות לחיזור אצל נשים מתרבויות שונות. לפי תחושת הבטן שלי, יש משמעות רבה לרקע התרבותי של כל אחת מאיתנו, הנשים. המחקר שהצגת כאן מאוד מעניין והוא מאשר את מה שרובינו כבר חוו ויודעות. תודה.

  • Shushu Shunit Cohen  ביום 31/05/2012 בשעה 12:37 am

    ואייי אין לך מושג כמה זמן אני מחפשת מחקרים שיענו לי על השאלות שאציג בהמשך, פירסמתי במספר מוקדים חברתיים ברשת, ואף אחד לא נתן לי את התשובה שחיפשתי.. אני חושבת שאמצא את תשובותי בפוסט ובלינקים שלו. אגב זאת השאלה שלי ואם יש מצב, אשמח לתשובה ממוקדת או לאיזה רפרנס…

    Hey, looking for some data on the affects of sound on the brain, must understand why specific sound cause a specific reaction (Trance music helps me concentrate, etc…), i.e. what happens, biology speaking.. Tnx

    בלי קשר, ממליצה לראות את זה (חמש דקות)

  • Shushu Shunit Cohen  ביום 31/05/2012 בשעה 12:46 pm

    היי גיל, תודה רבה אתחיל עם זה, מאכזב שלא הצלחתי למצוא זאת בעצמי – לא הייה ברור לי מה אני מחפשת כנראה..

    לצערי אין לי גישה למאמרים אקדמאים, ניסיתי את הלינק שפירסמת עם מחקר בנושא, אבל המאמר כולו עולה "פאקינג" 37 דולרים…אנסה למצוא קומבינה לגישה…

    אגב, זה הפעם הראשונה שאני מגיבה, אני קוראת את הבלוג באדיקות דתית מאחר ואתה מדבר על הנושאים האהובים עלי ביותר בכל העולם כולו… אז תודה רבה לך על הכתיבה והאינפורמציה ה"פרייסלס" הזאת.

  • niron1  ביום 01/06/2012 בשעה 4:22 am

    הפרשנות שלי לעניין המוזיקה היא כזאת: מוזיקה היא סוג של טריגר או מעצים רגשות מסויימים בהתאם לאסוציאציות וחוויות אישיות של המאזין. מרגע ההקשבה, נודדים המחשבות והרגשות לתחום הרומנטי או הריגשי והמערכת הלימבית במוח מופעלת. או אז החוויה הרומנטית המענגת דוחפת את האדם החווה אותה – להמשיך אותה. מעין רצון לעוד. ואם עובר גבר במקום ומבקש טלפון אז הרצון לעוד יגרום לתת לו אותו. אנחנו יכולים באופן דומה להעצים מאוד רגשות ויצרים מיניים למשל באמצעים ויזואליים ולא ויזואליים. אפשר גם להעצים תחושת רעב ע"י ריח מגרה וכו. מודטים יודעים שבכדי להכנס לאוירה המשרה שלווה שממנה נוח להכנס למדיטציה ניתן להשתמש באמצעים שונים המהווים בעצם זרז להפעלת תחושות רגיעה ושלווה. אם כך, יש לנו בחיים אמצעים שונים בכדי להכניס אותנו לאוירה (IN THE MOOD) המתאימה והמוזיקה היא אחת (החשובות) שבהן. בני אדם למדו דרך תצפיות בעיקר, על האמצעים הללו ולמדו לגייסם בכדי להשפיע על מוחם של שותפיהם, חבריהם ואויבהם..גם גברים עם חושים חדים.. למדו לנצל את הכלים הללו בכדי לסחוף את בנות המין היפה לכיוונם. זה הכל. האם יוצרי מוזיקה מושכים נשים כי זה מראה על אינטילגנציה מיוחדת? לא חושב. מראה על גאונות אולי בתחום ובאיזור מאוד ספציפי של המוח . יכולים גם להיות גאונים במוזיקה עם ציוני אפס במתמטיקה או אייקיו נמוך. נשים נמשכות ליוצרי ציורים, מלחינים וגם זמרים שלא הלחינו כי הם אנשים מצליחים עם פוטנציאל השתכרות על כל המשמעות לכך לצאצאים. עוד גורם או סיבה לכוח המשיכה של גברים כאלו היא ההרגשה הטובה של אישה עם גבר שכזה. אם היא תרגיש טוב ובן השאר: תהיה שמחה ותצחק (כי לגבר שלה יש חוש הומור) או תרגיש תחושות עונג ועניין כי בעלה הוא צייר וציורים גורמים לרגשות עמוקים שבה לצוץ, או הוא מלחין והיא אוהבת מוזיקה, בכל מקרה חיים בצד אדם כישרוני משמעותם הרפתקאות ועניין רב (עם הדגשה על מעניין) ובדר"כ חיים רחוקים משעמום שהוא רגש שלילי. נשים מעדיפות חיים מלאים, מעניינים מלאי חיים בהם הסיכוי שלהן להחזיק מעמד בעת אסונות ותקופות מצוקה גבוה יותר מסיכוייהן של נשים הנשואות לגברים חסרי חוש הומור או כשרון וכו וחיות חיים משעממים ואפורים עד כדי דיכאון..

  • ברק  ביום 01/06/2012 בשעה 1:40 pm

    מרתק כמו תמיד, תודה גיל (-:

  • Shushu Shunit Cohen  ביום 01/06/2012 בשעה 4:18 pm

    תודה על המאמר!

    לגבי הספר, דווקא אליו הגעתי בחיפושים שלי, אבל קראתי עליו מגוון של "רוויוס" בסגנון : Opinions and speculation are stated as facts, claims are not justified with evidence, the author frequently oversteps his expertise, and the writing is otherwise amateurish, lacking direction and leaving loose ends.
    ומאחר ואני מחפשת מדע מדוייק (if you will), הנחתי שזה לא הספר המתאים..

    אנא דעתך,
    תודה!

  • ע  ביום 05/06/2012 בשעה 3:16 pm

    אולי הגבר יכתוב שיר רומנטי "גדול" יותר, אבל בממוצע הנשים יכתבו יפה יותר (בכל המובנים: כתב, כשרון וכו') וגם ישירו יפה יותר.

    בנוסף, אחרי שהנשים מתעוררות מההשפעה המוזיקלית שעיוותה את שיקול דעתן..או מהריח שהגבר עיוות ונטרל ע"י בשמים וניחוחות שונים לחלוטין משלו, או מ"משפטי הפתיחה" שלא באמת תואמים את ה"מתחיל"..הן פשוט מתרחקות/זורקות/נגעלות מהם. אי אפשר למרוח את המשיכה הטבעית יותר מדי, אלא אם חיים בתרבות/תקופה שבה נשים חייבות לחיות עם מי שיש או מי שרוצה.
    במצב מודרני של אינסוף אפשרויות וכו' וכו', הנשים מהר מאוד זורקות את אלה שמתחזים למשהו שהם לא, או את אלה שהן זרמו איתם בגלל ש"האווירה סבבה אז יאללה"..

    • גיל  ביום 05/06/2012 בשעה 3:51 pm

      איזה עדויות יש לך שנשים יכתבו יפה יותר? אין ספק שיש הרבה השפעות שמשחקות תפקיד בנושא, אבל בכל זאת מתברר שיש למוסיקה תפקיד.

  • ע  ביום 09/06/2012 בשעה 3:15 am

    עדויות: 1.בנות טובות יותר בהבעה, מגיל קטן (לכן, סביר להניח, שבממוצע יכתבו טוב יותר..הרי לא לשכוח שהסטטיסטיקה לוקחת בחשבון את כל הגברים שכותבים ברמה נמוכה מהממוצע וכו'),
    2. בנות הן בעלות כתב יפה הרבה יותר וציורי הרבה יותר באופן טבעי וללא מאמץ, כבר מגיל קטן (בנים סובלים יותר מהפרעות התפחות המקשות עליהם בכתיבה וכתב ידם פחות ברור וכו')
    3. הגברים (מיעוט) כותבים את השירים הכי רומנטים – גם כי יתכן והם רומנטים יותר וגם כי יתכן ושיריהם מוכרים יותר (גבר מתמקד בהצלחה הרבה יותר מסיבות אבולוציוניות ידועות..הרי אישה לא צריכה לכתוב שיר רומנטי כדי להשיג פרטנרים..) וגם כחלק מהעובדה הידועה שבהרבה תחומים תמצא שיעור גבוה של גברים מחוננים בעשירון העליון, אפילו אם מחשבים רק את כמות האספרגרים/גבוליים (9 בנים על 1 לפי הערכות מדעיות) באוכלוסיה.

    • גיל  ביום 09/06/2012 בשעה 7:41 am

      כן, אבל אנחנו מדברים על הקצוות לא על הממוצעים. גם אם נשים טובות יותר בהבעה זה לא אומר שהנשים הכי טובות שוות לגברים הכי טובים. לא הבנתי מה הקשר לכתב פה?
      לגבי שירים רומנטיים, עלית על הנקודה. אני חושב שדווקא בגלל שגברים הם אלו שמחזרים בעיקר אז המוטיבציה שלהם גדולה הרבה יותר. נשים ייטו לכתוב יותר על אהבות כוזבות או טראומטיות וכאן באמת אני חושב שהן עולות על הגברים.

  • ע  ביום 09/06/2012 בשעה 3:16 am

    ובנוסף, אפשר לראות ברשת, שירים של גברים ונשים ולהתרשם..

    • גיל  ביום 09/06/2012 בשעה 7:39 am

      עובדתית, שירים של גברים נמכרים יותר בסך הכל (אם כי לא בהפרש גדול).

טרקבאקים

  • […] לחיזורים של גברים בהשוואה לסביבה ללא ריח כזה. מחקר אחר מצא שמוסיקה רומנטית מעלה את הסיכוי שאישה תתן את הטלפון […]

  • מאת במקום בו מילה פוגשת נעימה | אור זרוע ביום 26/03/2013 בשעה 6:27 am

    […] אני אוהב מוזיקה. אני אוהב להאזין לה בקשב רב, ללמוד אותה, להכיר את היוצרים וחייהם, לנתח אותה. חבר טוב שמכהן גם כמוזיקאי בזמנו המקצועי אמר לי פעם שאת הדברים העמוקים ביותר הוא מצליח לומר רק עם הגיטרה. יש משהו בלתי מוסבר במוזיקה, וחלק גם חוקרים את המשמעויות הפסיכולוגיות שלה. […]

כתיבת תגובה