מכל השאלות שנוגעות לצריכת פורנוגרפיה, נדמה שאין חשובה יותר מהשאלה בדבר ההשפעות בפועל של פורנוגרפיה על התנהגות אלימה, ובמיוחד הקשר בין צפייה בפורנוגרפיה ותקיפות מיניות כולל אונס. מבקרים רבים של הפורנוגרפיה מאשימים אותה בכך שהיא מעודדת אלימות ואונס נגד נשים ולכן חשוב לבדוק מה המחקרים בנושא אומרים. זה יהיה הפוסט האחרון שלי בנושא, אחרי שדנתי ברקע של שחקניות פורנו והטענה שהן סבלו מניצול מיני בילדות, הרחבתי בנושא הבסיס האבולוציוני לפורנוגרפיה, דנתי בשאלה האם סרטי פורנו משפילים או מבזים נשים, וכיצד הם משפיעים על תפיסות סקסיסטיות ואלימות כלפי נשים.
נפתח בתאור עובדה אחת פשוטה שנוגעת לאחת המגמות הבולטות ביותר בנוגע לפשיעה בעשורים האחרונים, כזו שרוב האנשים כלל לא מודעים אליה. ישנה ירידה דרסטית במקרי אונס ותקיפה מינית בעולם המערבי. הירידה הזו כה תלולה ולא משנה איך מודדים אותה על איזו תקופת זמן מסתכלים, היא תמיד תהיה שם. מאז 1980 חלה ירידה של 85% במקרי האונס והתקיפה המינית בארה”ב ורק בעשור האחרון הייתה ירידה של 64% באלימות המינית כנגד נשים. הירידה במקרי האונס היא חלק ממגמה כללית יותר של ירידה בשיעורי האלימות בעולם, כפי שהיא מתועדת ונסקרת בהרחבה בספר האחרון של סטיבן פינקר, The Better Angels of Our Nature: Why Violence Has Declined. אפשר לקרוא את הדו”ח הרשמי של משרד המשפטים האמריקאי, או להסתכל בטבלאות המפורטות של ה-FBI, למשל זו שסוקרת 20 שנים של אלימות ומראה בצורה בהירה את המגמה הזו של ירידה בפשיעה חמורה בכלל, ואת הירידה במקרי האונס והתקיפות המיניות בפרט. ההפחתה של מקרי האונס מתרחשת לאורך כל קבוצות הגיל של נשים וגברים מגיל 12 ומעלה (אין נתונים מדויקים לגבי גילאים מוקדמים יותר). הממצאים הללו אפילו יותר מפתיעים בהתחשב בזה שההגדרות של אונס התרחבו עם השנים (למשל, עד לפני זמן לא רב בעל שאנס את אישתו קיבל הגנה מהחוק), המודעות לנושא גדולה יותר, ויותר ויותר נשים מדווחות על תקיפות מיניות. אין זה אומר כמובן שהמצב טוב ושאין כמעט מקרי אונס, אבל לחלק מהאנשים יש תחושה שהחברה שלנו מלאה במקרי אונס ואפילו מדברים על “תרבות אונס” בעוד הנתונים האמפיריים מראים אחרת (לעובדה שהיום אמצעי התקשורת משוכללים יותר, סנסציוניים יותר, ומסקרים מקרי אונס רבים, תורמת במידה רבה לתחושה שיש לחלק מהאנשים שהמצב גרוע יותר ממה שהוא באמת כי אנחנו נוטים לזכור מקרי קיצון שמדווחים בהרחבה בתקשורת).
כעת אפשר להכניס למשוואה את המשתנה של צפייה בפורנוגרפיה והנתונים בנושא ברורים מאוד. ישנו מתאם שלילי בין צפייה בפורנו למקרי אונס וזה במדינות שונות בעולם. המתאם הזה בולט ומובהק סטטיסטית. כולם מודעים לזה שבעשור האחרון עלתה צריכת הפורנוגרפיה בצורה דרמטית בעולם המערבי אבל למעשה חלה עלייה בצפייה בפורנוגרפיה גם בעשורים שלפני כן, מה שמאפשר בחינה של הקשר בין פורנו לאונס לאורך זמן. בדנמרק למשל, הייתה עלייה גדולה בצריכת פורנוגרפיה בשנות ה-60 ובאותה תקופה בדיוק חלה ירידה גדולה במקרי האונס במדינה. מחקר מפורסם מיפן מצא קשר דומה. בשנות ה-70 וה-80 חלה עלייה דרמטית בצריכת הפורנוגרפיה ביפן, בד בבד חלה ירידה גדולה בשיעורי האונס והתקיפה המינית. מחקר אחד שפורסם לפני כמה שנים בדק את הקשר בין שימוש באינטרנט לבין מקרי אונס בכל אחת מהמדינות השונות בארה”ב. המחקר מתבסס נתוני גלישה מ-2001, כשהאינטרנט התחיל להתבסס ואיתו הצפייה בפורנו. ההנחה של המחקר היא שגישה לאינטרנט משמעה חשיפה גדולה יותר לפורנוגרפיה. המחקר מצא שבמדינות בהן אנשים גלשו יותר באינטרנט הן אלו שחוו את הירידה הגדולה ביותר במקרי האונס בין השנים 1980-2000. מדינות עם חשיפה מועטה לאינטרנט דווקא ראו עלייה במספר האונס. הנה גרף שמופיע במאמר הזה שמראה את המתאם הזה בבירור:
מאמר סקירה טוב ושניתן לקרוא בגישה חופשית ברשת, מסכם היטב את הנושא ומביא גם נתונים דומים ממדינות נוספות. מאמר סקירה נוסף שגם הוא ניתן לקריאה בחינם, מעלה את ההשערה שפורנוגרפיה מהווה תחליף לאונס ומראה שעלייה של 10% בחשיפה לאינטרנט קשורה לירידה של 7.3% במקרי אונס.
כמובן שמתאם כשלעצמו אינו מעיד על סיבתיות. הירידה במקרי האונס יכולה להיות לא קשורה כלל לצריכת פורנוגרפיה אלא לאיזה גורם עלום שהחוקרים טרם עמדו על טיבו. רמזים לסיבתיות אפשר למצוא בעובדה שהירידה במקרי האונס גדולה יותר במדינות שבהן הצריכה של הפורנוגרפיה גדולה יותר, וגם מהעובדה שלא נמצא שום קשר בין חשיפה לאינטרנט לבין שיעורי רצח, שוד, גניבות, תקיפות אלימות ולמעשה כל פשע אלים אחר. כלומר, למרות ששיעורי הפשיעה והאלימות נמצאים בירידה כללית, רק מקרי אונס ותקיפה מינית קשורים לעלייה בשימוש באינטרנט. מקרי או לא, תחליטו אתם. ניתן לומר לכל הפחות, וזה אולי הדבר החשוב ביותר בהקשר הזה, שצריכת פורנוגורפיה לא קשורה לעלייה במקרי האונס. זה מפריך את אחד המיתוסים הנפוצים ביותר בנוגע להשפעות החברתיות השליליות של צפייה בפורנוגרפיה.
תגובות
טוב, בשביל סיבתיות צריך הרבה יותר… צריך לבדוק אנשים ספציפיים, ולשלוט בשאר מאפייני האישיות שלהם. צריך מדגם אקראי גדול מספיק מהאוכלוסיה כך שהוא יכלול גם כמה אנסים.
אכן בשביל סיבתיות צריך יותר מסתם קשר, ואחד הדברים המרמזים עליו הוא שהקשר נחלש או מתחזק כפונקציה של המשתנה שאמור להסביר את התוצאה. עם עלייה וירידה בצריכת פורנו נמצאת באסוסיאציה עם עלייה וירידה בשיעורי האונס, זו התחלה טובה. בדיוק כמו שבימים הראשונים כשרק חשדו שעישון סיגריות גורם לעלייה במחלות לב וסרטן, מצאו שככל שאנשים מעשנים יותר ככה הסיכוי שלהם לחלות במחלות הללו גדול יותר.
ואגב, לגבי אנסים. אני די בטוח שתמצא שהם צופים בפורנו אבל זה בגלל שרוב הגברים צופים בזה. בדיוק כמו שהם גם שותים קולה ועושים אלף ואחד דברים אחרים שאנשים עושים אבל לא ממש קשורים לסיבות שהובילו אותם לאנוס.
אתה מציג כאן דוגמא קלאסית של כשל לוגי בהסקה על סיבתיות (נון קאוסה פרו קאוסה). בד"כ מציגים כדוגמא לכשל הזה את שאלת הקשר בין שימוש בסמים קשים לעישון מריחואנה. ניתן להסביר בפשטות את העדר הקשר הסיבתי מתוך שימוש בנוסחת ההסתברות המותנית לכך שמישהו יאנוס בהנחה שהוא צפה קודם לכן בפורנו. ערכה של ההסתברות המותנית הוא הסתברות החיתוך (אירועי אונס ע"י מי שצפו בפורנו) חלקי ההסתברות לצפייה בפורנו. כאשר המונה הוא מספר מצומצם יחסית (האונס הוא תופעה איומה ומזעזעת, אך אנסים הם מיעוט בקרב האוכלוסיה) חלקי הסתברות הצפיה בפורנו (שהיא מספר גדול מאד). לכן ההסתברות המותנית היא קטנה מאד, וההסקה על קשר סיבתי שגויה.
השאלה הרלבנטית יותר, לטעמי, היא לא בנוגע למקרי אונס שיופיעו בכרוניקות מעשי הפשע, אלא במקרים "האפורים"- אירועי סקס בין בני זוג המכירים זה את זו, שהיתה בהם מידה מסויימת של כפייה או של חוסר הקשבה ורגישות כלפי בת הזוג (על-פי-רב). האירועים הללו לא מדווחים לרשויות, והם שכיחים יחסית. לא ברור איך תפיסות "האישה הזמינה תמידית" ו"בסוף יבוא לה" השגורות בסרטי פורנו, משפיעות על הדרך בה בן הזוג מפרש דחייה, חוסר רצון או הצבת גבול במעשה המיני.
העדר הדיווח על האירועים הללו, מקשה על קיום מחקר שיטתי והסקת מסקנות. אם אתה מכיר מחקר שבדק נושא זה אשמח להתעדכן.
טלי, קראת בכלל מה כתבתי לפני שאת מגיבה בביקורת לא עניינית? כתבתי במפורש "כמובן שמתאם כשלעצמו אינו מעיד על סיבתיות" אז למה להעמיד איש קש?
אם תכנסי לקישור האחרון שהבאתי תראי שיש בקרה על הרבה משתנים מתערבים רלוונטיים במודל הרגרסיה שבטבלה מספר 4. אחרי הבקרה על משתנים שונים כגון צריכת אלכוהול, אבטלה, כמות האנשים בכלא וכו', עדיין לכמות הגלישה באינטרנט יש השפעה על שיעורי האונס. זו דרך מרכזית אחת לנסות להסיק על סיבתיות.
הדרך שהצעת בנוגע להסתברות מותנית בעייתית ביותר כמו שכתבתי בתגובה לאורי. העובדה שאנסים גם צפו בפורנו לפני שאנסו לא אומרת דבר שהפורנו הוא זה שהוביל אותם לאנוס. לשם כך צריך מדגמים שכוללים אנסים ולא אנסים ולזהות משתנה שמופיע בקבוצה אחת ולא באחרת ואת זה מודל הרגרסיה מנסה לעשות.
בכל מקרה, הנתונים הללו מספיקים להפריך בצורה משכנעת למדי את הטענה שצפייה בפורנו כן מובילה למקרי אונס. אם זה היה נכון, היינו מצפים שיהיו הרבה יותר מקרי אונס באוכלוסייה וזה בדיוק להפך.
אני לא רואה למה המקרים האפורים שאת מציינת רלבנטיים יותר. להפך, המקרים הבולטים של אונס ותקיפות מיניות שאין עליהם חולק, אלו הם הנתונים הכי רלוונטיים לנושא כי הם עוסקים במקרים הקשים ביותר. במקרים שנופלים תחת גבולות אפורים יש משתנים רבים נוספים שלא קשורים בכלל לצפייה בפורנו וחלקם בכלל לא נכנסים תחת הקטגוריה של עבירות מין.
יש מצב שהבלוג הזה הוא הבלוג העברי הטוב באינטרנט. בתוך בליל אינסופי של טוחני שכל, חפרנים שלא ברא השטן, ממציאי עובדות ויוצרי לולאות לוגיות, הכתיבה פה היא עמוד ענן לא פחות. תענוג גיל. ותודה.
תודה, אלדד. אני שמח שאתה נהנה מהקריאה בבלוג.
מצוין גיל, תודה. ממה שהתרשמתי מספרו של פינקר קיים מערך מורכב של מגמות שגורם לצמצום באלימות כלפי נשים בכלל ואונס בפרט. זה לא גורם אחד וככל הנראה (אני חושב) לא הצפיה בפורנוגרפיה. אחד התנאים החשובים שהוא מדבר עליהם הוא החשיבות שממלאת הטכנולוגיה שמאפשרת זרימת מידע. פורנוגרפיה היא כמובן רק היבט ספציפי וקטן מתוך מכלול המידע שגברים צורכים באינטרנט, מכלול שבעולם המערבי נושא בעיקר מסרים ליברליים נוגדי אלימות. זה עשוי להיות המשתנה המתווך בין שיעור צריכת האינטרנט לבין שיעור הירידה במקרי האונס.
ובמקביל, מסר חשוב נוסף שעולה מאחד המחקרים שהוא מביא, הוא הפער שבין פנטזיות לבין התנהגות מעשית. זה פער לא קטן, במיוחד כש- 90% מנבדקים נורמטיביים ללא רקע פלילי (80% כשמדובר בנשים) הודו כי בשנה האחרונה הם חוו לפחות פנטזיה אחת בה הם רוצחים אדם אחר.
מסכים בר. הירידה באלימות בכלל מיוחסת לשילוב של גורמים שונים, כולל עלייה בכוחה של המדינה עם מערכת אכיפה משוכללת יותר, עלייה בחשיבות התבונה והמדע, מסחר ושבירת המחיצות בין אנשים ומדינות וגם עלייה כוחן של הנשים בחברה. יש לנו איזה שהוא דיסוננס קוגנטיבי בנושא כי בגלל הסיבות הללו אנחנו גם שומעים הרבה יותר על מעשי אלימות וזוועה ולכן מבחינה פסיכולוגית נראה כאילו יש הרבה יותר אלימות מאי פעם.
בהחלט! האמת שזה נושא שמעסיק אותי מאוד בחודשים האחרונים והיו לי כמה מחשבות בעקבות המגמות הללו. יש מצב שנתקלת בכתבה שפרסמתי בנושא אבל למקרה שלא, הנה קישור:
alaxon.co.il/?p=7263
היי בר, אכן קראתי את הכתבה. אני מאוד אוהב את האתר שלכם ואפילו הגבתי שם כמה פעמים.
אני פשוט בהלם. הנתונים סותרים את האינטואיציה הבסיסית שלי.
טוב, נו, בשביל זה יש מחקרים….
ואולי, באמת, אנשים חכמים יותר ממה שאנחנו מייחסים להם, והם יודעים היטב לא להאמין לכל מה שהם רואים בטלוויזיה…
אין כמו עובדה אחת להרוס תאוריה. האמת היא שרק הנתון של הירידה בשכיחות מקרי האונס הוא מדהים. אני זוכר שלפני כמה שנים גם אני חשבתי שיש מגיפה של מקרי אונס ותקיפה מינית.
מישהי שאני מכיר קשורה לתהליכי טיפול בפושעי תקיפה מינית. יש רבנים שמטפלים בפושעים חרדים שמתירים להם לאונן.
ועוד דבר – הויכוח על הפורנוגרפיה לא קשור רק לשאלה האם צריכה שלה גורמת לאונס. יש עוד שאלות, כגון השפעות רגשיות על המשתתפים והצופים.
חנן, התייחסתי להיבטים שונים בפוסטים קודמים, אתה מוזמן לקרוא אותם.
הבעיה בפוסט הזה היא ההכללה ממקרה של מדינה אחת על כלל האנושות. אם תבדוק את נתוניהם של בריטניה, אוסטרליה ואפילו מדינה שעברה תיעוש לא מזמן כמו מלזיה, אשר בה מחשבים ואינטרנט נכנסו לשימוש בהיקפים גדולים בהרבה בזמן האחרון ואיתם גם שיעורי הצפייה בפורנו תגלה נתונים אחרים לגמרי.
יש ללחוץ כדי לגשת אל %7B6B1709A3-F1A6-47BD-9D33-D31074FC0478%7Dti61.pdf
http://www.haaretz.co.il/news/world/asia/.premium-1.2155350
יש ללחוץ כדי לגשת אל sexual-offending-overview-jan-2013.pdf
http://www.theguardian.com/news/datablog/2013/feb/07/crime-statistics-england-wales-violent-sexual-offences
הבעייה בתגובה שלך שאתה לא קורא את הפוסט ולא מגיב לדברים שכתובים בו באמת אלא רק למה שאתה מדמיין שכתוב. רק בפוסט הזה התייחסתי לנתונים מיפן, דנמרק וארה"ב, והמאמר שקישרתי אליו מצא ממצאים דומים בשבדיה, גרמניה, בריטניה, קנדה, סין וקרואטיה .אז מדינה אחת זה בטוח לא בניגוד גמור למה שאמרת.
לגבי הקישורים שהבאת, לא ברור בכלל מה אתה טוען. הקישור למלזיה מראה שיש שם פשיעה גבוהה, אז מה? לא כתוב שם שום דבר לגבי האינטרנט. הקישור שהבאת מאוסטרליה מתייחס לנתוני פשיעה עד סוף שנות ה-80, תחילת שנות ה-90, הרבה לפני שהאינטרנט נהפך לפופולארי. הקישורים מאנגליה וולס עוסקים רק בשנים האחרונות ומראים רמה יציבה של שיעורי אונס. איזכור של האינטרנט אין.
בקיצור, במקום לשלוף מהמותן, רצוי להתייחס למה שכתוב ולא סתם לנסות לזרוק קישורים שלא רלוונטיים לנושא.
גיל, אתה נותן קישור לאבסטרקט של:
Christopher J. Ferguson, Richard D. Hartley
The pleasure is momentary…the expense damnable?
The influence of pornography on rape and sexual assault
הגישה למאמר היא בתשלום אבל באתר של המחבר
הראשי יש גרסת הגהה בחינם:
יש ללחוץ כדי לגשת אל pornography.pdf
תודה, לא ידעתי שהוא זמין ברשת. אני אקשר אליו ישירות בפוסט.
בין הבלוגים היותר מעניינים ושימושיים שנתקלתי בהם
הכתיבה מצויינת והגילויים מהמחקרים מעניינים מאוד
הכתבות שלך ממש עזרו לי בעבודה שלי
תודה.
טרקבאקים
[…] לאלימות נגד נשים (תאור שהוא אגב לא נכון עובדתית, ראו כאן וכאן). קבוצה שלישית שהיוותה את קבוצת הבקרה קראה מאמר […]
[…] תפיסות סקסיסטיות או גורמים לאלימות, (כשלמעשה יש ירידה במקרי האונס). מחקר חדש בודק מיתוס נוסף והוא שצפייה בסרטים […]
[…] אלא אפילו מצאו השפעות חיוביות שלה (כולל המחקר שמראה ירידה במקרי תקיפה מינית ואונס). מעניינת בין השאר ההשפעה […]